General

Headline- Vattenfall tarjosi viime vuonna liian vähän sähköä markkinoille – nyt tutkitaan, aiheuttiko se hintapiikkejä –Custom indent–

preamble- Energiavirasto tutkii, onko Vattenfall manipuloinut eli keinotekoisesti yrittänyt nostaa sähkön markkinahintaa. Yhtiön mukaan kyse on erehdyksestä.

Body1- Energiavirasto tutkii energiayhtiö Vattenfallin toimia.

Subheadline- Sähkön tarjonta vaikuttaa hintaan

Energiayhtiöt voivat saavuttaa sähkön markkinahinnan manipuloinnilla suurta taloudellista hyötyä sähkön ostajien kustannuksella.

“Body2” Kun sähköä on tarjolla vähemmän, markkinahinta nousee. Sähköpörssi Nordpoolin ohjeistuksen mukaan jo 100 megawattitunnin vaihtelulla tarjonnassa on vaikutus hintaan.

“Body2” Sähkön tarjontaa vähentämällä energiayhtiö voisi siis keinotekoisesti nostaa markkinahintaa. Silloin kaikki sähkön tuottajat saisivat myymästään sähköstä enemmän rahaa.

Seurauksena voi olla miljardilasku yhtiölle

“Body1” Jos Energiavirasto päätyy selvityksessään siihen, että Vattenfall on syyllistynyt hintamanipulaatioon, virasto voi esittää markkinaoikeudelle seuraamusmaksun määräämistä.
Suurin mahdollinen rangaistus hintamanipulaatiosta on tuntuva: 10 prosenttia yhtiön sen vuoden liikevaihdosta, jolloin rikkomus on tapahtunut. Vattenfallin liikevaihto vuonna 2022 oli 21,3 miljardia euroa. Tämä tarkoittaisi suurimmillaan siis 2,13 miljardin euron seuraamusmaksua.

“Body2” Tiedon mahdollisesta hintamanipulaatiosta antoi Energiavirastolle Vattenfall itse. Vattenfallin mukaan kyse on tahattomista virheistä.

“Body2” – Teemme asiasta yhteistyötä Energiaviraston kanssa. Odotamme asiasta päätöstä, emmekä tässä vaiheessa halua kommentoida, sanoo Markus Fischer Vattenfallin mediaviestinnästä.

“Body2” Vattenfallin omatoimisella ilmoituksella on merkitystä asian rangaistavuuden harkinnassa, sanoo Energiaviraston markkinavalvonnan johtaja Antti Paananen.

– Tämä ei poista teon rangaistavuutta, mutta voi kuitenkin lieventää energiayhtiön saamaa mahdollista seuraamusta, Paananen sanoo.

### fact box ###
Hintamanipulaatioon voi syyllistyä vahingossa

EU:n energiamarkkinoiden tukkukauppaa säädellään REMIT-asetuksella (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency).
#Asetuksen tavoite on estää sähkön ostajien ja myyjien keinotekoiset vaikuttamisyritykset sähkön hintaan ja näin lisätä markkinoiden luotettavuutta.
#Asetus muun muassa kieltää sisäpiiritietoon perustuvan kaupankäynnin ja velvoittaa jäsenvaltioiden kansalliset viranomaiset valvomaan oman maan markkinaitoimijoita.
#Markkinoiden manipulaatioon syyllistyminen ei edellytä tahallisuutta, vaan siihen voi syyllistyä myös vahingossa. Sähkön myyjä voi esimerkiksi tarjota markkinoille liian vähän sähköä puhtaan näppäilyvirheen vuoksi.
########

“Body1” Energiavirasto on tutkinut REMIT-asetuksen 5 artiklan rikkomista ainakin kuusi kertaa viimeisen seitsemän vuoden aikana. Energiavirasto on myös todennut markkinatoimijoiden syyllistyneen hintamanipulaatioon.

“Body2” Energiavirasto ei ole kuitenkaan kertaakaan esittänyt seuraamusmaksun määräämistä manipulaatioon syyllistyneelle, koska virasto on katsonut rikkomusten olleen vähäisiä.